Hondensport Veendam
Inschrijven
hondensport veendam, afbeelding van honden

Behendigheid

Cursus

Voor deze vorm van sport geven wij 2 verschillende cursussen. De cursussen Beginners en Gevorderden duren 10 weken en iedere les duurt ongeveer 1 uur. De kosten zijn € 70,00 per cursus.

Beginners

De geleiders en hun hond maken kennis met alle toestellen. Aan het einde van deze cursus is men in staat een eenvoudig parcours af te leggen. Na deze cursus kan de combinatie (geleider/hond) verder naar de cursus gevordenden.

Gevorderden

Gedurende deze cursus komen het parcours uitzetten en correct uitlopen aan de orde. Er wordt uitvoerig aandacht besteed aan het correct nemen van de toestellen en hoe men de hond op een juiste wijze aan kan sturen.

Vereniging

Na het volgen van beide cursussen kan men lid worden van de Behendigheidsvereniging Veendam. Wij trainen éénmaal per week gedurende het gehele jaar, met uitzondering van vakanties en extreem slechte weersomstandigheden. Wij trainen altijd buiten.

Meer informatie over Behendigheid

Behendigheid is een vorm van hondensport, waarbij de nadruk ligt op actief bezig zijn. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die lekker met hun hond bezig willen zijn. Behendigheid is één van de leukste en sportiefste vormen van hondensport. Het is een sport waarbij hond én baas plezier hebben.
De bedoeling is dat de hond op aanwijzing van de geleider in een zo kort mogelijke tijd met zo min mogelijk fouten een parcours aflegt. In dit parcours zijn verschillende hindernissen (zoals de slalom (paaltjes), breedtesprong, A- of klimschutting, band, kattenloop, wip, tunnel, slurf, hoogtesprongen en tafel). 

Bijna iedereen kan met zijn hond, of het nu een rashond of een rasloze hond is, groot of klein, behendigheidstraining volgen. Voorwaarde is wel dat de hond een goede conditie heeft en niet te zwaar is. Verder dient de hond minimaal 1 jaar oud te zijn. Voor sommige grote rassen geldt zelfs dat de hond minimaal 16 maanden dient te zijn.
Verder is het niet verstandig om met te grote, zware honden te gaan springen. Ook voor kortbenige honden met een lange rug is de sport minder geschikt.

Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de hond zijn er ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of een hond geschikt is voor behendigheid. Belangrijke eigenschappen zijn:  leergierigheid, volgzaamheid en energie.
Bij de training streven we ernaar de hond los over de hindernissen te laten gaan. Toch zullen we het aanleren van de hindernissen met een aangelijnde hond beginnen. Bij de training proberen we een toestel goed aan te leren en niet op snelheid te werken. Kortom, we beginnen rustig en als de hond de toestellen volkomen beheerst, kan de snelheid worden opgeschroefd.

Ook de baas moet leren. Hij/zij moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven. De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn baas te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verfijnen.

Deze tak van hondensport kan zowel recreatief als op wedstrijdniveau worden beoefend. Als u wilt starten bij de hondensportvereniging Veendam met Behendigheid dient uw hond minimaal de cursus Sociale Huishond met goed gevolg te hebben afgelegd of een gelijkwaardige cursus bij een andere vereniging. 

Wij behouden ons het recht voor agressieve en/of onhandelbare honden niet toe te laten op de cursus.